12 märts 2008

Vikitekstid ja "Ansip reedeb eestid"


Kui Vikipeediast ikka aeg-ajalt räägitakse kui kenast kohast, kuhu saab poliitikute ja muude asjade kohta igaüks kirjutada, mida pähe tuleb, siis Vikipeedial on ka hulk väiksemaid alaprojekte, millega eestlased eriti ei tegele. Üks sellistest kohtadest on Vikitekstid, kus tänase päeva seisuga on ainult 157 teksti. Võrdlusena: Vikipeedias on eesti keeles üle 46 tuhande teksti. Tõsi küll - suurem osa neist ei kannata mingit kriitikat ja koosnevad vaid pealkirjast.

Kuigi eestikeelesd vikitekstid on samahästi kui sortimata ja ega keegi nende õigsust ka ei kontrolli, on sealt võimalik ikkagi mõningaid huvitavaid asju leida, mida mujalt nii lihtsalt ei saa. Nimelt on seal kasutaja, kes on hakanud Eesti Vabariigi esimestest aastakümnetest pärit ajalehtede artikleid ja seaduseid sinna ümber trükkinud. Kuna vanasti kirjutati ajalehti peamiselt gooti kirjas ja ilmselt iga eestlane neid lugeda ei suuda, siis võib sealt isegi täitsa huvitavaid asju leida. Ühed "lõbusamad" ajad eesti ajaloos 30ndate teine pool. Vaadake näiteks seda, mida tegi Päts aastal 1937.

Kirjandushuvilised võivad aga näiteks lugeda Kalevipoega või Koidula luuletusi kogumikust Emajõe ööbik.

Eks siin väikesed mured autorikaitse seadusega ole, aga praegu veel igatahes võib neid vikitekste nii täiendada kui lugeda.

Noh ja lõpeks saab sinna ka vigases eesti keeles kirjutada artikli nimega Andrus ansip tekstiga "ta on loll reedeb eestid."

1 kommentaar:

Anonüümne ütles ...

Eestikeelne Vikipeedia on suhteliselt mõttetu nähtus, va kitsalt Eestit puudutavad teemad. Loen inglise oma ja soovitan teistelegi.