03 märts 2008

Exceli kasutamisest

Excel on selline programm, mida kasutavad hea meelega vaid need, kes on sellega näiteks mingit tööd tegema pidanud. Suurem osa tavalisi arvutikasutajaid eelistavad oma erinevate dokumentide vormistamiseks kasutada mingeid lihtsamaid programme, näiteks Wordi. Isegi siis kui neil on vaja mingeid tabeleid teha ja seal arvutustehteid sooritada, arvutavad nad numbrid kokku väljaspool arvutit ja näevad wordis vaeva, et sinna tabeleid panna. Ausalt, selliseid arvutikasutajaid on palju.

Aga mulle Excel meeldib ja alati kui on vaja suvalist tüüpi tabeleid teha, kasutan ma just seda programmi.

Selles postituses tahan ma kirja panna ühe funktsiooni, mida läheb vahest harva vaja ja seepärast jõuab ta alati vahepeal meelest ära minna. Selleks funktsiooniks on see kuidas teha nii, et kahes kõrvuti asetsevas kastis asuvad sõnad satuksid ühte kasti. Seda on vaja näiteks siis, kui keegi saadab sulle ekseli tabeli mingite inimeste nimedega ja perekonna- ning eesnimi on paigutatud eraldi, aga sina tahad, et nad oleks koos.

Selle funktsiooni nimi on "concatenate" ja selle peaks leidma nii: Insert ->Function->All Functions.
Leiate sealt selle "concatenate" ja avaneb abiaken, kus on kohad "text 1", kuhu läheb eesnimi, text 2 kuhu teed tühiku, text 3, kuhu läheb perekonnanimi, vajutad enter ja ongi valmis.

Kui sa oled juba kord ühe nime ühte ruutu pannud, siis selle kaheks lahutamine on palju keerulisem.
Kuna selle kirjeldamine läheb keeruliseks, siis vaadake seda pilti paremal. Seal on kasutatud kolme tekstiga tegelevat funktsiooni. Real D1 arvutatakse välja kus on kahe sõna vahel tühik. Real E1 leitakse eesnimi funktsiooniga LEFT, sest eesnimi on vasakul ja lahutatakse sealt kõik muu. Real F1 arvutatakse perekonnanimi, mis on paremal, seega on vaja funktsiooni RIGHT.

Kommentaare ei ole: