29 veebruar 2008

Kuidas kasutada Vikipeediat?


Kuna see on esimene postitus, siis tuleks kõigepealt kirja panna, miks seda üldse vaja on. Selle ajaveebi ülesanne on aidata neid inimesi, kes oskavad juba internetti ja arvutit kasutada, aga päris kõike ei jõua keegi teada.

See esimene postitus siin räägib kuidas kasutada vikipeediat nii, nagu seda mõned inimesed kasutavad - mittefunktsionaalselt. Funktsionaalne vikipeedia kasutamine käib nii, et sa loed artikleid, mis seal on ja mis sind huvitavad. Juhul kui sulle tundub, et oled mõnel alal eriti hea asjatundja, kirjutad ise sinna artikleid.

Aga vikipeediat ei pea üldse nii kasutama. Eestikeelne vikipeedia on tegelikult väga hea võimalus hoopis proovida mängida kedagi targemat, kui sa tegelikult oled. Selle jaoks lähed vikisse ja registreerid enda seal kasutajaks. Kui oled ennast ära registreerinud (loomulikult varjunimega, mitte pärisnimega), siis kirjutad enda kohta, mida sa oskad. Kui sa midagi ei oska, siis kirjutad seda, mida sa tahaksid osata. Näiteks on vikis Kasutaja Hendrix, kes on endast rohkem kirjutanud, kui eesti vikis tavapärane on. Tema on pannud oma sünniaasta, elukutse, tähtkuju ja mõningaid vanasõnu.

Aga mida Hendrix vikis siis teeb? Selle teadasaamiseks on selline aadress: http://et.wikipedia.org/wiki/Eri:Contributions/Hendrix

Sealt selgub, et ennast 52-aastaseks nimetav psühhiaater tegeleb põhiliselt erinevates aruteludes osalemisega - 1 kõik millisel teemal ja 1 kõik millises arutelus. Arutelud muideks on vikis kõikidel artiklitel selleks, et lahendada erimeelsusi. Hendrix käib vikis regulaarselt iga päev ja postitab igas tunnis umbes kahes arutelus mõne arvamuse. Noh näiteks pakub ta, et eestikeelses artikli pealkirjaga "EKG" arutelus, et tundub, et rohkem peetakse siiski elektrokardiogrammiks. en:Electrocardiogram. Samas sellist artiklit ei ole ja link suundub hoopis elektrokardiogrammile, millise artikli juures üldse arutelu pole (link on punane, mitte sinine). Aga see on juba keerulisem keemia, et mis on kus ja kuidas vikis lihtsalt klikkides aega veeta.

Selleks et kasutajaid kuidagi grupeerida, on vikis Kategooria:Kasutajad, kust saab siis inimesi tähtkujude või keeleoskuse järgi vaadata. Eriti sõltuvushaiged kasutajaid nimetatakse Vikihoolikuteks, nemad leiab siit: Kategooria:Vikihoolikud

Huvide järgi on kasutajad siin: Mallid:Kasutaja:Huvid. aga selleks, et teada, kes mingi konkreetse huvi malli oma profiilis kasutab tuleb malli lehel klikkide vasakul olevat linki: Viidad siia. Näiteks kasutajad, kel on blogi, leiab siit.

Ühesõnaga - viki on kena koht suhtlemiseks ja tutvumiseks ja meeldivalt aja surnuks löömiseks.

Kommentaare ei ole: